Pubblicità
giovedì, Aprile 25, 2024
7.8 C
Roma
7.6 C
Milano
Pubblicità
PubblicitàBritish School Banner 2023

POLITICA

PubblicitàLancio Master 2023 Limited Edition

ESTERI

Pubblicità
Pubblicità
HomeNews dans le mundoVrancea. Nu mai sunt zilieri la cules? Viticultorii au cumpărat mașini de...

Vrancea. Nu mai sunt zilieri la cules? Viticultorii au cumpărat mașini de recoltat

GAIAITALIA.COM NOTIZIE anche su TELEGRAMIscrivetevi al nostro Canale Telegram

de Emigrantul #Emigrantul twitter@gaiaitaliacom #România

 

Dacă până acum câțiva ani, în perioada campaniei agricole, satele Vrancei mișunau de utilaje și oameni, ultimii veniți din multe zone ale țării, iată că emigrația și politica fără viitor a țării au făcut ca lipsa de forță de muncă să fie tot mai acută. Practic, în această perioadă, pe timpul culesului strugurilor, ici și colo s-au văzut oameni la cules și remorci încărcate cu struguri. Nici geambașii nu mai sunt cum erau odată, obligativitatea certificatelor de producător diminuându-le efectivele.
Ceea ce este cel mai grav este lipsa acută de forță de muncă, atât în industrie, dar mai ales în agricultură. Satele Roomâniei, ale Vrancei în mod particular, s-au golit iar tinerii îi numeri pe degete.

Astfel s-a ajuns la situația de a importa forță de muncă din țările asiatice iar, mai nou, de a cumpăra utilaje de recoltat strugurii care să înlocuiască forța de muncă lipsă.

Până în prezent, în judeţul Vrancea au fost achiziţionate patru maşini de recoltat struguri, transmite corespondentul Mediafax.

Adrian Porumb este unul dintre cei mai mari viticultori din judeţul Vrancea. El cultivă peste 160 de hectare de vie în zona Odobeştiului,pământul şi pasiunea pentru viticultură fiind o moştenire de familie. Deşi recoltele sunt bune, Porumb se plânge că afacerea sa este din ce în ce mai greu de condus, deoarece nu găseşte, nici în zonă, nici în judeţele învecinate oameni pentru recoltat strugurii. De aceea, viticultorul vrâncean a luat o decizie radicală: şi-a a cumpărat o maşină de recoltat, cu ajutorul unui împrumut bancar.

”Problema este cu zilierii, nu găsim. Este din ce în ce mai dificil să găsim oameni. Nouă ne-ar trebui pe sezon în jur de 100 de zilieri. Până acum veneau din Bacău, Oneşti, Vaslui, dar anul acesta au fost foarte greu de găsit. Chiar când să înceapă campania de recoltat, ne-am hotărât să cumpărăm o maşină de recoltat struguri. Am făcut de urgenţă un împrumut în bancă de 230.000 de euro şi am achiziţionat una adusă din Franţa”, explică Adrian Porumb.

 




 

(30 septembrie 2018)

©gaiaitalia.com | Emigrantul 2018

 




 

 

 

 

Pubblicità

LEGGI ANCHE